keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Valmistautumista tulevaan

Jos lapsen hankkiminen on naispareille haastavaa, niin on myös lapsen syntymän jälkeinen byrokratia. Olemme jo hyvissä ajoin perehtyneet siihen, mitä on luvassa ja ajattelin nyt hieman kirjoittaa siitä aiheesta kiinnostuneille tai heille jota aihe omakohtaisesti koskettaa.

Tuleva lapsemme on saanut alkunsa koti-inseminaatiolla. Luovuttajan kanssa on sovittu, ettei hän ole osallisena lapsen elämässä. Hän on ns. "anonyymi", vaikka tiedämme toki hänen henkilöllisyytensä. Tässäpä sitten onkin porkkana pureksittavaksi.. Lapsen synnyttyä lastenvalvoja tulee tiedustelemaan syntyneen lapsen isää. Tuleva äiti eli A voi vastustaa isyyden selvittämistä ja A:lla on oikeus olla selvittämättä raskauden taustoja. Perheen sisäistä adoptiota ajatellen emme kuitenkaan nää vaihtoehtona, että valheellisesti ilmoittaisimme "emme tiedä kuka hän on".. "joku satunnainen baaripano", sillä kyllähän me tiedämme mistä olemme siittiöt saaneet, kun olemme suunnitelmallisesti lapsen saattaneet alulle. Tarkoituksenamme on ilmoittaa lastenvalvojalle, että tiedämme kuka biologinen isä on, mutta emme halua isyyttä vahvistettavan. Lastenvalvojan on oltava yhteydessä luovuttajaan, jotta isyys voidaan jättää vahvistamatta ja prosessi pääsee etenemään. (Adoptiolaki 12§: on selvitettävä, ettei ole aihetta olettaa, että vanhemmuus saatettaisiin myöhemmin vahvistaa) Ristiriitaista kerrassaan, koska luovuttajan kanssa on sovittu, että hän pysyy anonyymina, eikä hän siittiöiden luovutuksen jälkeen ole osallisena elämässämme. Keskustelin luovuttajan kanssa asiasta, ja sovimme että halutessaan lastenvalvoja voi olla luovuttajaan yhteydessä ja hän pyytää ettei isyyttä vahvisteta.

Me emme A:n kanssa ole rekisteröineet parisuhdettamme, mutta teemme sen ennen lapsen syntymää, jotta voimme lapsen synnyttyä hakea perheen sisäistä adoptiota. Jos olisimme rekisteröineet parisuhteemme ennen lapsen alulle saattamista ja lapsi olisi saanut alkunsa klinikalla anonyymin luovuttajan siittiöillä olisimme välttyneet perheen sisäisen adoption kohdalla kahdeksan viikon harkinta-ajalta ja tulevalta lastenvalvoja syynäykseltä. Näillä kuitenkin mennään..

Aiomme ennen lapsen syntymää olla yhteydessä adoptioneuvontaan, ja varaamme ajan sosiaalityöntekijältä heti lapsen synnyttyä. Ennen perheen sisäisen adoption vahvistusta A tulee hakemaan  minulle lapsen oheis huoltajuutta käräjäoikeudelta vapaamuotoisella hakemuksella. Lisäksi minä haen isyysvapaata lapsen syntymästä alkaen (kaksi kuukautta ennen lapsen syntymää ilmoitettava työnantajalle) ja sosiaalityöntekijältä voin pyytää sv9- lomaketta, jolla todennetaan adoptio prosessin olevan vireillä ja saan isyysrahaa KELA:lta. Tavallisten äitiys-, vanhempainraha ja kodinhoidontuen lisäksi tulemme saamaan elatustukea. KELA maksaa elatustukea lapselle, jolla ei ole juridista isää tai vain yksi juridinen vanhempi. Kaksi juridista äitiä= elatustuki. Kaksi juridista isää= ei elatustukea. Yksi juridinen vanhempi, sukupuolella ei väliä= elatustuki. Että näin.. Tähän voisi tasa-arvovaltuutettu taas kerran tarttua. Aikamoista.
http://www.flickr.com/photos/nickhawkes/8104790430/

Saan päänsäryn jo pelkästään näiden asioiden ajattelemisesta. Onneksi asiat ovat hyvissä ajoin selvillä, eikä sitten lapsen synnyttyä tule yllätyksenä minkälaisen mankelin läpi joudumme kulkemaan ennenkuin meistä tulee juridisesti perhe. Rakastan A:ta yhtä paljon, olimme rekisteröityneitä tai emme, eikä arkemme tule siitä miksikään muuttumaan. Tulevaa lasta tulen pitämään omanani ilman minkäänlaisia papereitakin. Kaiken tämän teemme kuitenkin oikeusturvan ja sen vuoksi, että tulevaisuudessa yhteisiä asioitamme olisi helpompi hoitaa.

-HC-

5 kommenttia:

  1. Rankkaa se on, voin kertoa. Toisinaan kaikki on niin ********epäreilua :/ mutta usko, se on sen arvoista. Kyllä jaksaa tapella, vääntää ja laittaa vastaa :)) Tsemppiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä :) Todellakin kaikki on sen arvoista, teen tämän ja enemmänkin jos vaaditaan. Epäreilulta tilanne todellakin toisinaan tuntuu, mutta minkäs näille lain koukeroille voi.. -HC-

      Poista
  2. Heippa! Ollaan löydetty teidän blogi vastikään ja selailtu näitä kirjoituksia pikku hiljaa alusta alkaen...Meillä on vajaa parikuukautinen lapsi, byrokratiaa on siis tullut jo hieman kahlattua läpi ja jonkin verran sitä on vielä edessäkin (perheen sisäinen adoptio). Pisti silmään tässä blogipostauksessa seuraava lause: "Lastenvalvojan on oltava yhteydessä luovuttajaan, jotta isyys voidaan jättää vahvistamatta ja prosessi pääsee etenemään" ja tahtoisin kysyä että mitä tarkoitatte tällä? Meidän mielestämme tuo ei pidä paikkaansa, eikä oma lastenvalvojalla käynti (kaikessa veemäisyydessään) sisältänyt yhteydenottoa luovuttajaan. Joka tapauksessa, paljon onnea tulevaan ja autetaan mielellämme jos teillä on jotain kysyttävää asiaan liittyen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun ootte löytäneet lukemaan blogiamme :) Tuo lastenvalvoja asia onkin hieman monimutkainen. Sillä mielestäni se ei myöskään pitänyt paikkaansa, mutta eräältä prosessissa olevalta pariskunnalta kuulin että näin oli tehty. Toinen pariskunta oli paikkakuntansa perheensisäistä adoptiota hoitavan tahon pyynnöstä joutunut antamaan luovuttajan yhteystiedot ja luovuttajaan oltiin oltu yhteydessä. Eli summasummarum eri paikkakunnilla on eri käytännöt, enkä tiedä mikä meitä odottaa.. Todella harmillista ettei yhtenäisiä toimintotapoja ole valtakunnallisesti. Kiva kun laitoit kommenttia ja jos jotain lisäinformaatiota, vinkkiä on tai haluatte kertoa miten teillä prosessi on edennyt niin meille saa myös laittaa sähköpostia mitaeinaa@gmail.com :) -HC-

      Poista
    2. Me laitetaan sähköpostilla lisää ja vähän tarkemmin :)

      Poista