lauantai 30. marraskuuta 2013

Bridegroom - rakkaustarina

Pari viikkoa takaperin huomasin Twitterissä Jani Toivolan twiitin, jossa oli linkki It Could Happen To You- videoon ja kehoitus "Katsokaa tämä!" ja minähän katsoin. Tuon kymmen minuuttisen videon aikana liikutuin. Minun piti mainita videosta myös A:lle, mutta se unohtui.

Eilen lukiessani päivän Helsingin Sanomia törmäsin otsikkoon "Eräs amerikkalainen rakkaustarina". Yhdistin Otto Talvion kirjoittaman tekstin heti näkemääni videoon. Artikkelissa kerrottiin kuinka kaksi amerikkalaista poikaa kasvoivat pienissä kaupungeissa, ja rukoilivat etteivät olisi homoja. Nuorempi pojista Shane Bitney Crone tajusi olevansa homo nähtyään aids-draama Philadelpihian, jota Tom Hanks tähditti. Hän tajusi pitävänsä pojista ja luuli kuolevansa aidsiin. Se ahdisti häntä niin paljon, että hän alkoi saada paniikkikohtauksia.

Teini-ikäinen Shane kirjoitti ystävälleen Mattille kirjeen, jossa tunnusti rakkautensa. Mattin vanhemmat eivät tästä pitäneet ja raivostuivat. Vanhemmat olivat vaikutusvaltaisia pienessä kaupungissa ja Shane suljettiin seurapiirien ulkopuolelle. Koulussa häntä kiusattiin. Shane halusi muttaa pois kotikaupungistaan avomieliseen Kaliforniaan. 19-vuotiaana hän pakkasi tavaransa ja muutti Los Angelesiin.

Kolme vuotta Shanea vanhempi Tom Bridegroom oli jättänyt myös kotikaupunkinsa taakseen. Hän oli käynyt Culverin sotilasakatemian ja valmistunut arvostetusta Vassar Collegesta. Tom asui myös Los Angelesissa ja työnskenteli näyttelijänä.

Tom oli itsevarma, komea ja hän tuli kaikkien kanssa toimeen. Yhteiset ystävät tutustuttavat Tomin ja Shanen toisiinsa. Heistä tuli pian pari. Ystävät kuvailivat heidän suhdettaan sellaiseksi, joka kestäisi vuosikymmeniä. Heidän yhteinen taipaleensa kesti kuusi vuotta, sillä Tom kuoli tapaturmaisesti pudottuaan katolta.

Tomin kuoleman jälkeen tämän perhe sulki Shanen kaiken ulkopuolella. Shanea ei kutsuttu hautajaisiin, ja hänelle kerrottiin, että mikäli saapuisi paikalle Tomin isä kävisi häneen käsiksi. Viranomaisten silmissä miehet olivat vain kämppäkavereita.

Talvio kirjoittaa, että tämä kaikki kerrotaan elokuvassa Bridegroom. Elokuva on joukkorahoituksella toteutettu dokumentti Shanesta ja Tomista. Se löytyy Netflix palvelusta ja niin me myös A:n kanssa eilen illalla katsoimme sen.

Tom&Shane. Kuva osoitteesta: http://tribecafilm.com/filmguide/513a8354c07f5d4713000206-bridegroom

Elokuva oli äärimmäisen koskettava. Kumpikin meistä liikuttui sitä katsoessa. Elokuva kertoi kamppailusta itsensä löytämisen kanssa, millaista on joutua toisten kiusan kohteeksi homouden vuoksi, millä tavalla perhe voi satuttaa, kun ei ymmärrä mistä on kyse, kuinka viranomaisten silmissä et ole rakkaimpasi läheinen.. mutta ennen kaikkea elokuva kertoi rakkaudesta. Shanen ja Tomin rakkaustarina on kaunis ja koskettava.  Miesten yhteinen ystävä sanoi elokuvan lopussa näin: " Perheet voivat 30 vuoden ajan, lakaista salaisuuden maton alle, kunnes joku kuolee, mutta sitten se on pakko kohdata. Luulen, että niin kävi Tomin vanhemmille. Heillä oli loistava lapsi. Hän oli fiksu ja lahjakas. Monia myönteisiä asioita. Mutta yksi myönteinen asia, josta he eivät halunneet kehuskella ystävilleen, oli se, että Tomilla oli uskomaton partneri. Heitä hävetti se. He pyyhkivät asian historiankirjoista sulkemalla hänen Facebook-sivunsa, sulkemalla Shanen hautajaisista,  ja jättämällä hänet mainitsematta, mikä on pahinta mitä voi tehdä toisen muistolle. He eivät taistele homoavioliittoa vastaan, eivätkä poikansa homoutta vastaan, vaan rakkautta vastaan. Kuka taistelee sitä vastaan?"

Kuka taistelee rakkautta vastaan? Rakkaudessa ei ole mitään pahaa eikä likaista. Eikä rakkaus katso sukupuolta. Rakkaus on kaunista, vaalimisen arvoista. Siksi jokaisella meillä pitäisi olla yhtälainen oikeus rakastaa.

-HC-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti