tiistai 26. marraskuuta 2013

Ensimmäinen neuvola

Eilen meillä oli ensimmäinen neuvolakäynti. Olimme molemmat odottaneet käyntiä innolla ja itse olin  jo hyvissä ajoin järjestänyt työpäiväni niin, että pääsin ajoissa lähtemään osallistuakseni. Neuvolatäti tuli meitä eteisessä vastaan, ja tuttavallisesti kysyi A:lta "Oletko A?" ja kätteli. Minä esittelin itseni ja A kertoi minun olevan hänen avopuolisonsa. Ensivaikutelma neuvolatädistä oli hyvin positiivinen. Eikä ensivaikutelma pettänyt. Hän otti meidät molemmat hyvin huomioon, ja tuli tunne siitä kuinka meitä kohdeltiin kuin ketä tahansa lasta odottavaa paria. Missään vaiheessa käyntiä ei tullut epämukava olo, ja hän osasi hienotunteisesti kysyä lapsen biologista isää koskevat tarvittavat kysymykset ja kuinka lapsi on saanut alkunsa.

Kävimme läpi perusasioita: henkilötiedot, terveystiedot, päihteidenkäyttö, perhesuhteet, tukiverkostot, ruokavalio, liikuntatottumukset, harrastukset jne.. A punnittiin (alle satakiloisethan punnitaan neuvolassa ;) ),  lisäksi otettiin virtsanäyte ja hemoglobiini. Virtsanäyte oli ok, mutta hemoglobiini oli korkea ja ajattelin ääneen sen johtuvan oksentelun aiheuttamasta kuivumisesta, ja neuvolatäti oli kanssani samaa mieltä. Keskustelimme  myös raskausajan yhdistelmäseulonnoista,  johon kuuluu varhaisraskauden ultraääni sekä otettava verikoe. A toivoi verikokeiden ottoa, ja olin hänen kanssaan samaa mieltä. Onhan se hyvä tietää, jos jotakin sellaista on mihin voimme sitten mahdollisuuksiemme mukaan varautua. A käy ensi viikolla labrassa, jolloin myös hemoglobiini kontrolloidaan ja otetaan myös sukupuolitautitestit. A sai käynnillä kysyä mieltään askarruttavia kysymyksiä ja sai niihin vastauksia. Itseäni eniten on huolettanut A:n oksentelu ja saimme tietää, että on mahdollista käydä terveyskeskuksen päivystyksessä nesteytyksessä, mikäli oksentelu jatkuu tai entisestään pahenee. Itse sairaanhoitajana kuvittelen osaavani arvioida, koska tälläiselle on tarvetta. A sai ajan neuvolalääkärille ja saimme ensi vuoden puolelle uuden neuvola-ajan. Seuraavakin aika on iltapäivällä ja näin ollen pääsen minäkin mukaan. Kotiin viemisiksi saimme neuvolakortin ja paljon luettavaa materiaalia.

Päästessämme ulos neuvolasta meitä molempia hymyilytti ja miltei yhdestä suusta sanoimme: "Emme olisi parempaa neuvolatätiä voineet saada!" :)


-HC-

6 kommenttia:

  1. Ihana kuulla, että neuvolatäti oli huippu. Itsestä ainakin tuntuu, että erityisesti ekan lapsen kohdalla oli erittäin tärkeää, että oli joku johon luottaa ja jolle saattoi soittaa pienimmistäkin asioista.

    Kylläpäs A on onnekas, kun oot hänestä huolehtimassa. Ikävä on teitä kovasti! <3
    T: M pohjosesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aivan huippu neuvolatäti :) Ja häneltä todellakin uskaltaa kysyä mitä tahansa mieleen matkan varrella tuleekaan.

      Olen myös äärimmäisen onnekas, kun saan pitää A:sta huolta. Terveiset sinne pohjoiseen H:lle ja pikku S:lle + pienelle pikkuveljelle <3 Täälläkin ikävöidään teitä!
      -HC-

      Poista
  2. Samaa mieltä siinä, että on kullanarvoista saada kiva neuvolantäti. Ja se, että teillä on toisenne ja saatte yhdessä jakaa tätä jännittävää matkaa :) Itse oon sateenkaariperheestä "lähtöisin" ja kuin kuka muu vaan "tavallisen perheen kasvattama" ja on tärkeetä se että ympäristö hyväksyy kaikki ihmiset sellaisina kuin ne on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä kommentista! Itse ajattelemme olevamme tavallinen perhe (myönnettäköön, että muiden epäilykset aiheutavat meissäkin usein tervettä itsetutkiskelua) . Kuitenkin aina uusiin tilanteiseen sitä menee varoen ja "tuntosarvet" pystyssä. Onneksemme olemme saaneet vain yllättyä iloisesti :) -A-

      Poista
  3. Sama juttu täällä, hienoa kuulla että teillä on mukava neuvolatäti. :) Vaikka nuo lomakkeet ja muut tulevatkin auttamattomasti jälkijunassa, on kuitenkin hienoa, että henkilökunnasta löytyy hyviä ja erilaisia perheitä suvaitsevia ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meni mullakin hetki kun mietin niissä lomakkeissa, että tarkoitetaanko tällä isä-kohdalla nyt toista vanhempaa vai kyselläänkö tässä biologisia tietoja. Ei kovin montaa yliviivausta onneksi tarvinnut tehdä. Enkä minä niistä lomakkeista ainakaan pahastunut, isoimman tarpeen mukaanhan ne tehdään. -A-

      Poista