perjantai 25. lokakuuta 2013

Luovuttajasta lahjoittajaksi

Kuinka kerrot jollekin ihmiselle miten kiitollinen hänen teostaan olet. Kuinka hän teollaan antoi meille mahdollisuuden, joka muutoin olisi ainakin antanut odotuttaa itseään määrittämättömän ajan. Voiko tällaiselle kiitollisuudelle olla sanoja? Itse en ainakaan osaa. Siksi kai viestin muotoilu luovuttajalle oli hankalaa.

Laitoin kuitenkin hänelle viestin, jossa kerroin että olimme saaneet positiivisen tuloksen ja kiitin häntä suuresti avusta. Kerroin lapsen syntyvän kesällä ja kysyin haluaako hän tiedon syntymästä. Hän vastasi uutisen olevan hieno. Muistutti riittävästä levosta, hyvästä ravinnosta ja raskausajan vitamiineista. Laittoi myös kuulevansa kesällä mielellään lisää. Minä vastasin pitäväni A:sta ja tulevasta lapsestamme hyvää huolta, ja että palaan asiaan kesällä. Tämän jälkeen tuli hassu olo.. Tässäkö tämä nyt oli? Sinällään hyvä jos näin on, sillä olemme sopineet ettei hän ole osallisena lapsen elämässä. Kuitenkaan en osaa olla ajattelematta mitä hän nyt tästä kaikesta ajattelee, miltä hänestä tuntuu, kuinka lapsi tulevaisuudessa reagoi tietoon kuinka on alkunsa saanut, kuinka minä ei biologisena vanhempana otan perheessämme roolin. Osaan kysymyksistä saan ainakaan vastauksen, joihinkin luultavammin en..

Olen myös miettinyt suomenkielistä sanaa luovuttaja, jota myös me olemme käyttäneet täällä blogissa ja ystäville puhuessamme. Keskenämme olemme luovuttajasta puhuneet etunimellä. Englanniksi sana luovuttaja kääntyy suorasti sanaksi loser. Luuseri ei kuulosta kovin mairittelevalta äkkiseltään. "Sait alkusi erään luuserin avulla" xD Luovuttajasta sukusoluja koskien käytetään englanniksi termejä donor, giver (lahjoittaja, antaja). Tämän sanakäänteilyn ja kiitollisuuden tunteen vallitessa haluan luovuttajan olevan tulevaisuudessa lapsellemme 'sukusolujen lahjoittaja', mies joka oli valmis tekemään hyvää ja antoi meille mahdollisuuden perheeseen.



-HC-

3 kommenttia:

  1. Ihania ajatuksia ja hieno teksti HC! - Mutsi mualta

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Toivon että tekstistä välittyi se kuinka kiitollisia olemme mahdollisuudesta saada perhe. Aiemmin tätä ei villeimmissä unissakaan osannut kuvitella todella tapahtuvan :D

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti!
    Vaikka meidän spermamme tuleekin klinikan kautta, aion myös siirtyä tästä eteenpäin käyttämään mieluummin "lahjoittaja"-sanaa, on sitä mukavampi käyttää lapsellekin kertoessa sitten joskus (toivottavasti). Ja puhutaanhan klinikallakin "lahjasoluista".
    t. Kahden äidin perhe

    VastaaPoista