tiistai 8. lokakuuta 2013

Hartain toive: lapsi.


”Alussa oli mies ja nainen. Jos he olivat hedelmällisiä he lisääntyivät. Sitten tuli lisää mahdollisuuksia. Nykyään voidaan käyttää apuna koeputkea, luovuttaa spermaa-, adoptoida alkioita ja jopa vuokrata kohtu.” Ruotsalainen kuusiosainen dokumenttisarja kertoo ruotsalaisista jotka tekevät erilaisia valintoja, tavoitteen ollessa sama. Osasta heistä tulee vanhempia, osasta ei.

Sarja on mielenkiintoinen ja tarkastelee lapsettomuutta monesta eri näkökulmasta. Sarjassa esiintyy lapsettomuudesta kärsivä heteropari, yksinäisiä naisia jotka haluavat lapsen, homopari, apilaperhe jne.. Naisparitkin siis saavat sarjaan jonkinlaista kosketuspintaa. Sarjaa voi katsoa Yle Areenasta. Ensimmäinen osa ei ole enää nähtävissä, mutta osat 2/6 on vielä mahdollisuus sieltä katsoa. Sarjaa katsoessa herää kysymys kuinka paljon ihmiset ovatkaan valmiita tekemään saadakseen lapsen..

Alla Areenasta lainatut esittelyt nähtävillä olevista jaksoista:

  • 2/6. Mitä biologinen suhde lapseen merkitsee? Matilda yrittää saada lapsen keinohedelmöityksen avulla. Tanskassa se on mahdollista yksinelävillekin naisille. Ruotsissa koeputkihedelmöityksiä säädellään mm. ikärajalla.

  • 3/6. Mitä mahdollisuuksia lapsettomalla on saada lapsi? Matilda lähtee Tanskaan valitsemaan luovuttajaa spermapankista. Andersin ja Johnin lapsi kehittyy sijaisäidin kohdussa Intiassa.

  • 4/6. Onko lapsen haluaminen itsekästä? Camillalla ja Linuksella on poika. He pohtivat adoptiota, koska Camilla ei ole tullut uudestaan raskaaksi. Onko Matilda saanut apua spermapankista?

  • 5/6. Tarvitaanko rajoituksia? Andreas ja John matkustavat Intiaan, pian on heidän sijaisäitinsä synnytyksen aika. Krister hakee netti-ilmoituksella naista, joka synnyttäisi hänelle lapsen.

  • 6/6. Tulevaisuus. Millaisia valinta mahdollisuuksia lasta haluavilla on kenties jo muutaman vuoden päästä? Entä miten sarjassa esiintyneiden henkilöiden lastensaantitoiveet ovat toteutuneet?
Kuva: http://www.latoro.com/18862-desktop-wallpapers-child.htm
-HC-



1 kommentti: