maanantai 7. huhtikuuta 2014

Ikioma perheeni

Tänään tipahti postiluukusta tilaamani lastenkirja, jonka pääteemana on sateenkaariperheessä eläminen. Ikioma perheeni kirjan ovat kirjoittaneet Tittamari Marttinen ja Aiju Salminen.

Kirja on kivasti ja ajatuksella kirjoitettu. Kuvitus tuo myös oman kivan lisänsä kirjaan. On mukava, että tulevaisuudessa voin lukea tyttärellemme kirjaa, jossa on peilattavaa pienokaisemme omaan elämään edes jollakin tavalla.Muutama lainaus kirjasta:

" Äiti ja mama ovat asuneet yhdessä pitkään, ja toivon, että he menevät joskus naimisiin. Iltaisin mietin, pukeutuvatko molemmat heistä häissä valkoisiin hörselömekkoihin vaiko sittenkin juhlallisiin mustiin housupukuihin. Ehkä toinen pukeutuu valkoiseen ja toinen mustaan, sellaisia pareja on ainakin hääkakkuhen muovikoristeissa." 

"Äiti ja mama rakastavat toisiaan. Ja hauskinta on, että he molemmat rakastavat minua. Ihan hurjasti! He olivat olleet yhdessä monta vuotta, ja sitten.. he halusivat lapsen!

He eivät koskaan unohda sanoa, että minä olen parasta, mitä he tietävät, toistensa lisäksi tietysti.

- Parempaa kuin sima ja munkit? minä kysyn.
- Paljon parempaa, äiti sanoo.

- Parempaa kuin koripallo ja jalkapallo yhteensä? minä kysyn.
- Paljon parempaa, mama vahvistaa.

- Parempaa kuin retki autiolle saarelle?
- Paljon parempaa.

- Parempaa kuin valtameripurjehdus?
- Paljon parempaa.

- Parempaa kuin matka maailman ympäri.
- Paljon parempaa.

Se on paljon sanottu, sillä me kaikki kolme haaveilemma matkasta maailman ympäri. Joskus me vielä toteutamme sen. Mama sanoo aina, että ihmisen sydän on siellä, missä ovat hänen rakkaimpansa. Meillä on hauskaa, kun olemme yhdessä, olimmepa missä päin maailmaa tahansa.

Meidän perhettä kutsutaan sateenkaariperheeksi. Se on minusta kaunis sana. Se tuo mieleen kaikki värit ja siitä sanasta tulee iloiseksi."

Kirjassa kerrotaan Kuun olevan lahjalapsi.  Kuinka munasolu on tarvinnut kaverikseen siittiösolun, ja kuinka tuntematon mies on luovuttanut siittiösoluja sairaalassa ja lääkäri on laittanut solut kohtuun kasvamaan. Asia on kirjassa kerrottu kauniisti ja niin, että lapsi sen kykenee ymmärtämään.

Lisäksi kirjassa esiintyy myös muita erilaisia perheitä. Perhe jossa onkin kaksi isää (Antti ja Vesa). Isät ovat saaneet lapsensa Kimin Kuun äidin avulla. Kim on siis Kuun veli. Nämä kaksi erillistä perhettä muodostavat vielä yhdessä apilaperheenkin. Lisäksi Kuun kummi on transseksuaali. Asia on myös erittäin hyvin selitetty kirjassa. Lapset eivät osaa sillä tavalla kyseenalaistaa asioita kuin me aikuiset, ja harvoin pitävät asioita outoina elleivät aikuiset sitä heille niin markkinoi. Usein myös kaikki omaan kotiin liittyvä on lapsen mielestä normaalia, ja muualla sitten hieman erilaista mikäli eroavaisuuksia löytyy.

Lainaus kirjasta:

"Joskus kaverit kysyvät minulta, miltä tuntuu, kun minulla on kaksi äitiä. Minusta se on ihan tavallista. Äiti ja mama ovat minun perheeni. Samat kaverit kysyvät, miltä tuntuu, kun ei ole isää. Mutta se on ihan puppua. Minulla on se isä, joka antoi lahjaksi vauvansiemenen, josta mama kasvatti minut vatsassaan. En tunne sitä isää, mutta ei se minua harmita. Kun tarvitsen oikein hurjasti isäseuraa, menen Kimin luo ja juttelen hänen isiensä kanssa, jommankumman tai molempien. Minusta on kiva hieroa poskeani Vesan paaransänkeä vasten. Se pistelee ja kutittaa. Vesa puhelee minun kanssani aina ihan vakavana, mutta Antin jutuille minun on pakko nauraa täyttä kurkkua. En tiedä, milloin Antti on tosissaan ja milloin hän yrittää juksata minua. Joskus Kim ja minä leikimme kampaajaa ja teemme Antille hienoja kampauksia. Antti sanoo, että olen maailman paras Kuu. Se ei ainakaan ole juksua. Kerran eräs poika ilkkui minua siitä, että minun perheeni on erilainen kuin hänen perheensä. Ihmettelin, mitä ilkkumista siinä on. Minä rakastan ikiomaa perhettäni, mutta minusta on kivaa se, että kavereiden perheet on toisenlaisia. Jollakin on yksi äiti tai yksi isä, joillakin yksi molempia, jollakin on isä tai äitipuoli tai äiti ja äidin poikakaveri... Olisi kummallista, jos kaikkien perheet olisivat samanlaisia. Emmehän me ihmisetkään ole."

Kirjassa on ehkä yhdelle kertaa mielestäni lapselle liikaa sulateltavaa. Riippuen toki minkä ikäiselle lapselle kirjaa lukee. Silti voin suositella kirjaa ihan jokaiseen perheeseen, oli sitten kunkin ikioma perhe minkälainen tahansa. Kirjan voi halutessaan ostaa Sateenkaariperheet ry:ltä.
Takakannen teksti:

" Kuu elää sateenkaariperheessä. Sana on hänestä kaunis ja värikäs, niin kuin on taivaalle ilmestyvä sateenkaarikin. Hänellä on kaksi äitiä, jotka rakastavat ihan hurjasti häntä ja toisiaan. 

Tänään Kuu viettää syntymäpäiväänsä. Hän lähtee äitien kanssa retkelle. Mukaan tulevat myös paras ystävä Kim sekä kummi Niki, jonka kanssa voi jutella mistä tahansa asiasta. Päivään mahtuu monta iloista yllätystä!

Kirjassa kerrotaan lämpimästi erilaisista perhemuodoisa. Ikioma perhe on lapselle maailman tärkein asia!"

-HC-

7 kommenttia:

 1. Pitää ehdottomasti hankkia tämä meillekin. :) Helppo sitten puhella K:n kanssa erilaisista perheistä. Täysin samaa mieltä, että lapsille sateenkaariperheet ovat ihan yhtä luonteva asia kuin perinteiset isä-äiti-perheet. Aikuiset sössivät homman. Onneksi nuoret aikuiset, joilla samanikäisiä lapsia kuin teidän, ovat jo paljon ennakkoluulottomampia. -Gertrude

  VastaaPoista
 2. Mäkin harkitsin vakavasti tän tilaamista mutta sitten tulin siihen lopputulokseen, että ehkä se olisi hieman enneaikaista kun lapsen saamisen yrittäminenkin on vielä yli vuoden päässä. ;D Olis kiva jos tää tulisi meidän kirjastoon.

  VastaaPoista
 3. Huhuu? Onhan teillä kaikki hyvin? Terveisin huolestuneet blogiriippuvaiset i ja e :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Elossa ollaan ja kaikki kutakuinkin hyvinkin. Lähipäivinä päivitellään tilannetta. Kiva kun laitoitte viestiä! :)

   Poista
 4. Itseäni myös huolestuttaa, että kirjassa on jo vähän liikaakin teemoja pienelle lapselle, ja olisikin mukavaa, jos eri teemoja olisi voitu käsitellä omissa kirjoissaan ja vähän ristiinkin. Silti ilahduttavaa on sateenkaariperheistä kertova lastenkirja, vaikuttavaa hellyttävältä, tosin en tiedä meneekö se jo liiankin siirappiseksi lasten makuun. Siskontytöt ei ainakaan lapsena välittäneet lässynlää-rakastetaan-hurjana-saduista. Vaan onhan meitä, erilaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä! Ihana, että on tällainen kirja, mutta kai saa aina kritiikkiäkin antaa? :D -A-

   Poista